10-16.09.2018 tarihleri arasında Balkan Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi katılımı olarak, merkez müdürü Dr. Öğr. Üyesi Alpay İĞCİ, Adriyatik kıyısındaki Balkan ülkesi Karadağ’da çalışmalara katıldı.

Arşiv çalışması Karadağ’ın krallık başkenti Çetine’de (Cetinje) yürütüldü. Karadağ’daki yükseköğretim kurumları ve şahsi bağlantılar neticesinde Balkan Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne, özel giriş izni sağlandı.

Karadağ’da bulunulan günlerde arşiv çalışması dışında, Çetine’de yer alan Karadağ Dili ve Edebiyatı Fakültesi (Fakultet za crnogorski jezik i književnost; FCJK) ziyaret edildi. Fakülte dekanı Dr. Adnan Čirgić ile görüşüldü. Sayın dekan, arşiv çalışmasının yürütülmesine ön ayak olmuştu. Sn. Čirgić’in nazik daveti ve yönlendirmesi sebebiyle kendisine teşekkürlerimiz sunuldu.

Dağların ortasındaki Karadağ’ın eski başkentindeki bir diğer ziyaretimiz Karadağ’ın Bar bölgesi Türkçe sözlüğü olan “Rječnik Osmanske Leksike Barskog Kraja” adlı sözlüğün yazarı Sead Gano Šlaković ile yapıldı. Kendisiyle yapılan görüşme ve akademik sohbette, sözlüğünün yeni baskısına dair konular da görüşüldü.

Karadağ çalışmaları verimli bir şekilde tamamlandı. Toplanan veriler ve yapılan görüşmeler ışığında sonraki süreçte yeni çalışmalar için fırsatlar da kurulmuş oldu.

Çetine, Karadağ

10 Eylül 2018